top of page

FURKAN KİTAP DEĞİL ON EMİR’DİR

  • Yazarın fotoğrafı: Sinan Dolayman
    Sinan Dolayman
  • 26 Şub 2023
  • 2 dakikada okunur


“Hidayete erersiniz diye Musa'ya Kitab'ı ve Furkan'ı verdik.” (Bakara,53)

“O, Tevrat'ı ve İncil'i de indirmişti. Bundan önce insanlar için bir hidayet idiler. Doğruyu yanlıştan ayıran Furkan’ı da indirdi.” (Âl-i İmrân, 3-4)

Yukarıdaki ayetler ve diğer bazı ayetler bizlere Furkan ile Kitab’ın farklı şeyler olduğunu gösteriyor. Hz Musa ile ilgili geçen ayetler de Musa'ya (as) Furkan'ın verildiği yine İsa (as) ile ilgili Âl-i İmrân, 3-4’te de İncil, Tevrat ve Furkan verildiği anlatılıyor. Bunlardan anlaşılan Furkan, Hz Musa'ya verilmiş olan On Emir’dir. Bu On Emir’in, En’am suresinin 151. ve 152. ayetlerinde sıralandığını görüyoruz:

“De ki: 'Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiç bir şeyi ortak koşmayın, anne-babaya iyilik edin, yoksulluk-endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. -Sizin de, onların da rızıklarını biz vermekteyiz Çirkin-kötülüklerin açığına ve gizli olanına yaklaşmayın. Hakka dayalı olma dışında, Allah'ın (öldürülmesini) haram kıldığı kimseyi öldürmeyin. İşte bunlarla size tavsiye (emr) etti; umulur ki akıl erdirirsiniz.'

'Yetimin malına, o erginlik çağına erişinceye kadar -o en güzel (şeklin) dışında yaklaşmayın. Ölçüyü ve tartıyı doğru olarak yapın. Hiç bir nefse, gücünün kaldırabileceği dışında bir şey yüklemeyiz. Söylediğiniz zaman -yakınınız dahi olsa adil olun. Allah'ın ahdine vefa gösterin. İşte bunlarla size tavsiye (emr) etti; umulur ki öğüt alıp-düşünürsünüz.'”

Bu ayetler incelendiğinde Hz Musa'ya gelen On Emir’in daha sonra Hz İsa'ya son olarak da Hz Muhammed'e geldiği anlaşılıyor. Bunlar sosyal ve bireysel sorumluluklar, ahlaki konular içerir. İbadet konularına değinmez ve hiç bir insanın reddedemeyeceği genel insani değerlerdir.

Fatiha suresinde Sırat-ı Müstakim ilk defa geçer. Orada “nimet verdiklerinin yoluna ilet” denilir. Bu nimet verilenler kimler? Bakara suresi 47. ayete baktığımızda nimet verilenlerin Hz Musa ve İsrailoğulları olduğu anlaşılır:

“Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi alemlere üstün kıldığımı hatırlayın.”

Böylece demek ki, On Emir en büyük nimet ve hiç değişmeyen insani değerlerdir ki buna Sırat-ı Müstakim denilir. Bu On Emir yani Sırat-ı Müstakim’e kim uyarsa kıyamete kadar nimet verilenlerden ve hidayete erenlerdendir. Uymayanlar ise sapmış ve gazaba uğramışlardandır:

“Bizi Sırat-ı Müstakim’e ilet; kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil.” (Fatiha,6-7)

Bình luận


bottom of page