ALLAH KURAN’DA ON DÖRT ŞEYİ HARAM KILMIŞTIR
- Sinan Dolayman
- 6 Kas 2023
- 4 dakikada okunur

Yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de bizlere nelerin haram olduğunu açıkça belirtmiştir. Haramları ancak Allah belirler. Bununla ilgili bir ayette şöyle buyurulur:
“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak: “Bu helâldir, bu da haramdır” demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.” (Nahl 116)
Kuran’da haramlardan bahseden ayeteler حُرِّمَتْ (hurrimet/ haram kılındı) şeklinde gelir. Bu kelimenin geçmediği ayetlerden haramlar çıkarmak Allah’a haşa din öğretmek gibi olur. Allah bir şeyi haram kılacağı zaman Arapça aslıyla “haram” kelimesini kullanır. Ayrıca haram olamadığı halde Kuran’da yasaklamayı belirten kelimeler de vardır. Yasaklamayı belirten kelimeler Kuran’da şunlardır:
1-Haram / Haram kılmak (حرم)
2-Nehy / Yasaklamak (نهي)
3-Men' / Engellemek (منع)
Kuran’da belirtilen haramlar bütün insanları kapsayan genel hükümlerdir. Bu hükümler Hz Nuh’un Yedi Yasası ve Hz Musa’ya verilen On Emir gibi İnsan Hakları Genel Beyannamesi sayılır. Nuh peygamber döneminde yedi yasa, Musa peygamber döneminde ona çıkarılmış son olarak Kuran bu On Emir’e dört tane daha ekleyerek tüm insanlığa sakınılması elzem olan haramları (genel yasakları) sunmuştur. Bunlar Kuran’da Hz Muhammed’in (sav) Peygamberlerin mührü olduğunu vasfeden “Hatemü'n Nebiyyin” (Ahzâb 40) ifadesinde yerini bulan ve insanlığa son olarak en kapsamlı bir şekilde buyurulan haramlardır. Bu ölçülere uyan insanlık Kuran’ın istediği medeniyet seviyesini yakalar ve İslam (Barış) içerisinde yaşar.
HARAMLARI ALLAH BELİRLER:
Kuran’a göre Rasulullah (sav)’in haram koyma yetkisi yoktur. Şu Kuran ayetinde bunu açıkça görebiliriz: “Kim Allah'a ve elçisine isyan eder ve onun sınırlarını aşarsa, onu da içinde ebedi kalacağı ateşe sokar. Onun için alçaltıcı bir azab vardır.” (Nisa 14) Dikkat edilirse bu ayettin ilk kısmında “Allah’a ve elçisine isyan ederse” diyerek birlikte zikredildiği halde devamında gelen “o ikisinin sınırlarını aşarsa” denilmeyip “onun sınırlarını aşarsa” yan cümlesiyle zamir sadece Allah’a işaret etmiş ve böylece dinin hududlarını / haramlarını belirleme yetkisinin sadece Allah’a ait olduğu anlaşılmış olur.
Kuran’da Allah’ın, elçinin ve insanların nehy (yasak) ettiklerini görüyoruz. Allah’ın nehyettiğini ifade eden bir ayet şöyledir: “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da nehy (yasak) eder. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl, 90)
RASULULLAHIN (SAV) NEHYETME (GEÇİCİ YASAK KOYMA) YETKİSİ VARDIR:
Rasulullah (sav)’in nehyetmesine örnek olarak şu ayete bakabiliriz: “Elçi size ne verdiyse onu alın, neyi de size nehy (yasak) ettiyse ondan kaçının.” (Haşr,7)
İnsanların nehyetmesine örnek olarak şu ayete bakabiliriz: “Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten nehy (yasak) eder ve Allah’a iman edersiniz.” (Al-i İmran, 110) Öyleyse Kuran’ın ruhuna uygun olarak zamanın şartlarına göre bazı geçici yasaklar konulabilir. Devlet yöneticilerinin de tedbir amaçlı geçici men’ (engelleme) yetkisi vardır. Bunlar haramlar sınıfına girmez. Haramlar sadece Allah’ın açıkça haram diyerek belirttikleridir.
Rasulullah (sav)’in kendi nefsini terbiye etmek için bir şeyi kendine dahi haram kılamayacağını Yüce Allah şöyle bildirmiştir: “Ey Peygamber! Eşlerinin hoşnutluklarını arayarak, Allah'ın sana helal kıldığını, niçin (kendine) haram kılıyorsun? Allah bağışlayandır, rahmet edendir.” (Tahrim 1)
Allah adına din uydurup insanlara dini zorlaştırıp haramlar kılan din alimi görüntüsü altında dini tahrif edenleri de Kuran şöyle uyarmaktadır: “Allah’ın kendilerine verdiği rızkı, Allah’a iftira ederek haram kılanlar, kesinlikle perişan olacaklardır.” (Enam,140)
Kuran’da Yüce Allah’ın belirlediği Haram şeyler on dört tanedir. Bunların dokuz tanesi: Enam suresi 151. ve 152. ayetlerinde geçer. Bunlar Hz Nuh’un Yasaları denilen Yedi Haram ve Kutsal Kitap’ta Hz Musa ‘ya verilen On Emir’de karşılığını bulan haramlardır. Kuran’da haram kılınan bu on dört şey şunlardır:
KURAN’DA GEÇEN ON DÖRT HARAM:
1-Allah'a ortak koşmak {De ki: 'Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın} (En'am 151)
2-Anne-babaya isyan etmek {Anne-babaya iyilik edin} (En'am 151)
3-Fakirlik korkusundan dolayı çocukları öldürmek {yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizin de onların da rızıklarını biz vermekteyiz} (En'am 151)
4-Ahlaksız davranışların yaklaşması {Ahlaksız davranışların açığına ve gizli olanına yaklaşmayın} (En'am 151)
5- Canı öldürmek {Hakka dayalı olma dışında, Allah'ın (öldürülmesini) haram kıldığı kimseyi öldürmeyin.} (En'am 151)
6- Yetimin malını yemek {Yetimin malına, erginlik çağına erişmesinden önce onu en güzel şekilde değerlendirmek dışında yaklaşmayın.} (En'am 152)
7- Ölçü ve tartıda aldatma {Ölçüyü ve tartıyı doğru olarak yapın. Hiçbir nefse, gücünün kaldırabileceği dışında bir şey yüklemeyiz.} (En'am 152)
8- Yalancı şahitlik {Söylediğiniz zaman yakınınız dahi olsa adil olun.} (En'am 152)
9-Ahdini bozmak {Allah'ın ahdine vefa gösterin} (En'am 152)
10- Ölü eti, kan, domuz eti yemek, dikili taşlar önünde (sunaklarda) boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyla paylaşım yapmak {Ölü eti, kan ve domuz eti ve üstünde Allah’tan başkasının adının anıldığı hayvanlar ve boğulan, dövülerek öldürülen veya düşerek ölen veya derisi yüzülerek öldürülen veya vahşî bir hayvan tarafından parçalanan hayvanlar, canlı iken [bizzat] kestikleriniz hariç, size haram kılınmıştır ve putperest sunaklarında kesilenler [de haramdır]. Kehanet yoluyla gelecekte sizi neyin beklediğini öğrenmeye çalışmanız da [haramdır].} (Maide 3)
11-Kötü davranışlar (ism) ve haddi aşma (bağy) {De ki: "Rabbim, fuhuşları, gerek açığını gerek kapalısını; günahı ve haksız yere saldırmayı… haram kıldı.} (A'raf 33)
12- Haram evlilikler {Size şunları nikâhlamak haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren analarınız, süt bacılarınız, eşlerinizin anaları, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer onlarla nikâhlanıp da henüz birleşmemişseniz, kızlarını almanızda size bir mahzur yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşlerini ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı. Ancak, geçen geçmiştir. Allah çok bağışlayıcıdır; esirgeyicidir. Sağ ellerinizin malik olduğu (cariyeler) dışında kadınlardan evli ve özgür olanlarla da (evlenmeniz haramdır).} (Nisa 23-24)
13- Faiz {Allah alışverişi helâl, faizi haram kıldı.} (Bakara 275)
14- Allah adına söz söylemek {Deki… ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.} (A'raf 33)
Comments